Fotoklub Klik je i ove godine organizirao radionicu osnova digitalne fotografije. Deset polaznika starosti od 11 do 50 godina okupilo se u petak 6. prosinca u prostorijama Saveza izviđača Hrvatske u Zagrebu na ovogodišnjoj trodnevnoj radionici. Ubrzo se pokazalo da razlike u godinama nisu predstavljale nikakav problem, a radionica se pretvorila u veselo druženje ljudi koji žele više naučiti o fotografiranju. Predavači Roman Avdagić, Josip Smoljić, Igor Pavlović i Danijel Moćan održali su izvrsna predavanja u kojima su početnici mogli naučiti osnove, a malo napredniji početnici saznati i nešto više o fotografiranju. Prve sate radionice polaznici su slušali teoretsku nastavu o fotografiji, fotoaparatima i objektivima. Predavači su bili otvoreni za sva pitanja pa su polaznici imali prilike razriješiti sve svoje nedoumice koje su ih sprječavale u savladavanju temeljnih vještina fotografiranja.
Već u subotu dobili su i priliku da se iskušaju u fotografiranju portreta. U toj praktičnoj nastavi sudjelovali su kao fotografi, ali i kao modeli. Pod stručnim vodstvom Danijela Moćana na radionici je složen mali foto-studio koji je pružao izvrsne uvjete fotografiranja. Neki su tako prvi puta u životu napravili izvrsne fotografije portreta, a bilo je i onih koji su prvi puta u životu bili zadovoljni kako su ispali na fotografijama. Sve to je ohrabrilo polaznike da s još više poleta nastave raditi na usavršavanju svojeg znanja.
U nedjelju je treći dan radionice opet započeo teoretskom nastavom u kojoj su polaznici imali prilike naučiti osnove kadriranja i fotografske kompozicije. Poslijepodne su zajedno sa svojim mentorima Romanom i Igorom izašli u grad na snimanje uličnih fotografija. Nakon dva sata snimanja zagrebačkih ulica i adventskog ugođaja vratili su se u prostorije te su zajedno pregledavali i komentirali snimljene fotografije. Polaznici su pokazali da su doista napredovali u znanju o digitalnoj fotografiji i da su zaslužili diplome. Uručenje diploma bilo je veselo, a zadovoljna lica predavača i polaznika potvrđivala su da je radionica uspješno završila. Na kraju su u razgovoru polaznici predlagali i neke nove radionice koje ih interesiraju i koje bi mogle biti dobar nastavak ovog osnovnog tečaja. I naravno, čitava radionica detaljno je fotodokumentirana što se može vidjeti u priloženoj galeriji fotografija.

Text: Robert Skenderović
Foto: Igor Pavlović