Pridružite nam se u ponedjeljak u 19h u Fotogaleriji Dubrava na otvorenju naše najnovije izložbe! Izložba nosi naziv “Najbolja”!

Naovoj revijalnoj izložbi s ukupno 48 fotografija predstavljen je isto toliki broj autora, članova Fotokluba KLIK. Naziv izložbe „Najbolja“ sugerira kako su ovo, prema mišljenju samih autora, njihove najbolje fotografije. Kod žiriranih izložbi odluku o tome koje su fotografije najbolje donosi netko treći i to može izazvati dosta polemika između sudionika izložbe. Ovako, kada fotografi sami biraju svoju najbolju fotografiju, ljutnje ne bi trebalo biti. A opet, može se sa strane gledajući, postaviti pitanje da li izabrane fotografije doista najbolje predstavljaju autora? Osobno mislim da je danas u vrijeme digitalne fotografije, kada u kratkom roku nastaje jako velik broj fotografija, doista teško odrediti one koje će Vas najbolje predstaviti.

U svakom slučaju izbor fotografija, oslikava nivo kvalitete aktivnosti fotokluba kao cjeline. Velik broj fotografa koji su se prijavili za izložbu govori o rijetko viđenoj masovnosti za naše fotoklubove. Izbor fotografija pak pokazuje kako su autori zainteresirani za širok spektar tema, od pejzaža, gradskih panorama, portreta, apstraktnih motiva, makro fotografija te motiva svakodnevnog života. Isto tako, već na prvi pogled lako se uočava kako ovdje ima i desetak fotografa kojima s obzirom na nivo znanja i vještine možemo pridodati pridjev profesionalni.

Tematski su na ovoj izložbi u velikoj mjeri zastupljene fotografije prirode i panorame gradova. I čini mi se kako to članovi Fotokluba KLIK najbolje rade. I zanimljivo je kako sličnoj temi autori različito pristupaju. Tako je Roman Martin panoramu velegrada snimio brzinom zatvarača 1/750 s osjetljivošću podignutom na 6400 ASA, a s druge strane Dean Narančić i Marko Meštrić koriste dugačke ekspozicije dok je Ivan Suvalj ekspozicijom od čak 591 sekunde noć na maksimirskom jezeru pretvorio u dan. Premda mi se čini u ovakvim prilikama neku fotografiju posebno isticati nije u redu, ipak ću reći da poznam dosta članova Fotokluba KLIK i poznat mi je njihov pristup fotografiji te da ovu izložbu možda najljepše simbolizira vedar jesenski portret Valentine Vukadinović.

I na kraju čestitke svim autorima i organizatorima sa željom da ovakve izložbe možemo što češće gledati.
                                                                              

   Branimir Butković