Fotoklub Klik je sinoć (4.03.2018.) u prepunom novo otvorenom Centru za posjetitelje otvorio prvu samostalnu izložbu djece. Iza intrigantnog naziva „Kadar mog svijeta“ posjetitelje je dočekalo 30 fotografija s kojima se predstavilo 17 djece i mladih.

„Zašto mladi žele i vole fotografirati? Koji su njihovi spontani motivi? Koji ih interesi vode? Trebaju li vodstvo u trenucima spontanog istraživanja? Kažu da vole fotografirati jer na taj način izražavaju svoje misli i osjećaje te kroz fotoaparat vide svijet drugačije, to ih opušta i ne moraju pričati jer „slika govori tisuću riječi““ – rekla je Nevenka Miklenić, recezentica izložbe dodavši „Za izložbu je odabrana slobodna tema koja predstavlja njihov kadar svijeta kojeg su izdvojili svojom pažnjom. Najčešći fotografski motiv jest pejzaž te se on javlja i u opažaju mladih fotografa. Tu su zatim osobe i životinje, a jednako važni su izdvojeni detalji makrofotografije. Gdje god se nalazili mladi fotografi pokazuju da ono što vide kroz objektiv postaje središte kompozicije ili njen naglašeni dio. Spretnost u hvatanju neobičnih trenutaka ili ambijenta pokazuje da su zapažanja brza i usmjerena.“

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar

Treću nagradu osvojila je fotografija „Niz“ Marine Skenderović koja progovara jednostavnim ritmom oblika i varijacijom ritma boja. Niz je ovdje u vlastitoj igri i poziva promatrača da se sjeti njegove jednostavne upotrebe i vrati svježinu dječjeg opažaja. Drugu nagradu osvojila je fotografija „Običan dan u prirodi“ Karla Smoljanovića. Fotografija prikazuje trenutak mira u sebi koji sadrži sjećanje na egzibicije biciklista koje je Karlo ilustrirao drugom fotografijom. Prvonagrađena fotografija Katerine Skendrović „Statua“ pokazuje neobičan ambijent stare građevine u kojem preplet grana drveta i pokret skulpure sugeriraju razgovor. Tonska skala sive i zelene dodatno upotpunjuju taj bezvremenski ugođaj. Kreativnost i svježina viđenog odlike su mladosti i na nama je odgovornost omogućiti što više takvih izložbi i radionica kojima se oni potiču.

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje zahvalio je Klikovcima na lijepim projektima, a djeci poručio da i dalje nastave stvarat kako bi njihove fotografije jednog dana doživjele svjetla svjetske pozornice. Izložbu je otvorio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekavši „Kad djeca stvaraju nema granica! Mi svi stariji smo uokvireni, uokvirili su nas roditelji, uokviri nas je društvo, uokvirila su nas loša iskustva, a kod djece tih okvira nema, njima je samo nebo granica. Doživljaj izložbe upotpunili su glazbenim programom Leon Kociper i Petra Stanec.

Izložba je nastala u sklopu projekta „I ja volim fotografirati” kojim je fotoklub Klik odlučio popularizirati bavljenje fotografijom kod žena i mladih. Cilj projekta koji u potpunosti financira Zagrebačka županija je razvijanja fotografskih vještina, edukacije u korištenju specifične fotografske opreme, upoznavanja raznih fotografskih tehnika, razvitak i promidžba fotografije kao umjetničke discipline te fotografske kulture.

Pozivamo sve koji nisu bili na otvorenju da dođu do 13. Ožujka u Centar za posjetitelje Sveta Nedelja i uživaju u radovima malih genijalaca.