Ovogodišnji izlet članova, članica i simpatizera Fotokluba Klik se dogodio 6. i 7. srpnja 2019. godine. Neki članovi su dan ranije u petak 5. srpnja 2019. otišli pedalirati malo po tom kraju, pa se priča da su napravili rutu od 40 km. Bravo oni! Ipak većina društva je stigla u subotu ujutro na zborno mjesto – Hostel Sv. Rok. Nakon što smo se svi okupili krenuli smo prema Tulovim gredama. Do tamo smo išli Majstorskom cestom. Zaustavili smo se dva puta prije dolaska do konačnog odredišta. Prvi put kako bi se popeli na vidikovac, a drugi put na malom Halanu. Nakon toga smo prošli Kraljičina vrata s kojih se pružao prekrasan pogled. Napokon smo stigli i do odredišta, burobrana ispod Tulovih greda. Tu je palo zajednička fotka i počeo uspon prema Tulovim gredama. Uspon je bio zahtjevan. Dijelom smo išli stazom, ali do samog vrha, gdje se nalazi zastava je bilo potrebno se spustiti niz sajlu, pa popeti uz stijene. Što nije za svakog.
Tijekom penjanja i spuštanja s Tulovih greda sreli smo zanimljive planinare koji su na sebi i sa sobom imali veoma zanimljivu odjeću i obuću kao i opremu. Na sve nas je najjači dojam ostavila mlada dama koja se do amfiteatra na Tulovim gredama popela u minici i rimljankama, bez kape, ruksaka, vode itd. Srećom da je vrijeme zaista bilo krasno jer inače bi HGSS imao posla.
Nakon spuštanja sa Tulovih uslijedila je okrepa uz sendviče, čvarke, mesne nareske i pivo ( koje tako dobro sjeda) i ostale delicije koje smo ponijeli sa sobom. Sjeli smo zatim u auta i spustili se prema Zrmanji. Malo smo vrludali nekim čudnim vrlo sporednim cestama, kako bi došli iznad Zrmanje. Spuštajući se niz jednu od te dvije ceste sreli smo krave koje su nas veoma mirno zaobišle, nabasali na kućicu u kojoj nema struje, ni sanitarnog čvora, ali ima hladne vode, Coca-cole i pive. Sve po 15 kn.
Dio nas je nakon toga odlučio vratiti se u hostel, dok je drugi dio otišao još malo fotkati oko manastira Krupe. Tako je završio službeni prvi dan izleta. Druženje se nastavilo uz večeru i hrpu smijeha do kasno navečer.

Drugi dan je bio jednako zanimljiv kao i prvi. Cilj je bio popeti se na Zir. Ipak prije toga smo otišli do OPG-a Raspjevana koza gdje smo uz dobru klopu i cugu (domaći sir, pekmez od šljiva, sok od malina i rakiju) fotkali koze i dva psa. Nakon toga smo krenuli prema Ziru, neki autima, neki biciklom. U podnožju planine smo se pozdravili s dragim ljudima koji su se odlučili otići kupati na more, a ne se izložiti naporu penjanja na brdo. Penjanje na Zir je bilo intenzivno, ali možda malo manje naporno nego na Tulove zbog drugačije vrste terena. Naime jedan dio puta je išao kroz šumu, dok kod penjanja na Tulove grede nije bilo ni mrvice hlada sve dok se nismo popeli do prvog dijela. Zir je na kraju osvojen. Nakon spuštanja smo se opet pozdravili i svatko je krenuo svojim putem, neki na ručak u Gospić, neki na zasluženi godišnji, a neki kući.

Izlet je bio za ponovit. Vrijeme je bilo super, nije bilo kiše. Društvo genijalno. Čak su i djeca se oduševljeno popela na obje planine. Sve u svemu prekrasno proveden vikend u društvu super ekipe.

Photos by: Ana Kerep

 

Photos by: Brankica Držanić

 

Photos by: Danijela Štefanac

 

Photos by: Jura Stanić

 

Photos by: Roman Avgadić

 

Photos by: Željko Plašć