Ovo smo FotOOko 2017 pripremali godinu dana. Dobro, tri mjeseca. Ma, ustvari samo zadnjih mjesec dana intenzivno, zadnja dva tjedna ludo i zadnjih tri dana suludo. I sve je izvedivo kada imamo takvu ekipu Klikovaca koji upre kad treba, gdje god i kako god se dogovorimo. Hvala Klikovci, a posebno hvala našem jednom i jedinom – Romanu Avdagiću. Čini se da sve možemo, no to je zato što s druge strane imamo prijatelje, kolege, majstore i entuzijaste. A sada ćemo ih redom navesti kako bi bilo jasno što je potrebno da FotOOko bude tako dobro:

   1. Lako je kad imamo predavače kao što su Davor Žerjav i Petar Sabol Sharpeye iz fotokluba Čakovec koji su tako ležerno pristali da nam budu predavači i predstave svoju knjigu „Kreativna makrofotografija“ koja je jedno veliko remekdjelo u svjetskim razmjerima.
   2. Kada imamo Željka Budimira – Keku  kojem nije problem sjesti u auto i voziti 12 sati da bi nam bio predavač; čovjek koji osvaja i plijeni svojim osmijehom, namigom, toplinom, dobrotom i skromnošću, a čije fotografije pričaju bajke.
   3. Kada imamo Romana Martina, dopredsjednika Photo Workshop Adventures tima sa sjedištem u New Yorku, koji bezrezervno odaje tajne i trikove odlične „travel“ fotografije.
   4. Kada imamo Tomicu Rubinića i Vladu Piršu koji su se maskirali i pričali o svojoj strasti – fotografiranju ptica.
   5. Kada imamo Zlatka Moškona i Drava dokumentacijski centar koji je s velikim oduševljenjem pristao da dođe sa svojom ekipom i električnim čamcima te voze sudionike FotOOka po jezeru uz laganu priču i s osmjehom na licu.
   6. Kada imamo Morgana Matijevića, majstora sportske fotografije, posebno rally vožnji i ekipu Auto karting kluba Sveta Nedelja (Danijel Vojvodić i Dražena Kapllera) spremnih na suradnju i pomoć te nevjerojatnog Borisa Berakovića voljnog da provoza one koji su dovoljno hrabri.
   7. Kada imamo Danijela Moćana i njegovu ekipu iz Prizme d.o.o. koji neumorno pričaju o novitetima u svijetu fotografije i svojim nesebičnim savjetima pomažu u odabiru
    fotoopreme.
   8. Kada imamo Asima Krkalića i firmu Fototeh koji pristanu da premijeru Nikona D850 naprave baš na FotOOku 2017.
   9. Kada imamo Tanju Dubravec i njene prekrasne djevojke koje satima sjede da postanu princeze i vile, a zatim neumorno slijede sudionike FotOOka i poziraju za vrhunske
    fotografije.
   10. Kada imamo profesorice kao što su Nevenka Miklenić i Valentina Vukadinović.
   11. Kada imamo prijatelje iz fotokluba Kadar SB iz Slavonskog Broda koji svojom toplinom i velikim srcem mogu zagrijati bilo koju manifestaciju.
   12.  Kada imamo prijatelje koji svojom orginalnošću, nekonvencionalnošću i idejama gdje god se pojave, naprave lom. Ovo posebno ide dečkima koji nam dojdu s našim dragim Darkom Marešom.
   13. Kada imamo prijatelje Fotovunce, koji dolaze iz Istre, a imaju mladost, znanje, polet i neustrašivost.
   14. Kada imamo prijatelje iz Zagreba, Rijeke, Petrinje, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Jastrebarskog, Lepoglave, Bjelovara, Novog Marofa, Dugog Sela, Samobora, Donjeg Kneginjca, Kršana, Zdenaca Brdovečkih, Zaprešića, Lovrana, Vrbovskog, Đurđevca,Karlovca, Pule, Umaga, Delnica, Knina, Ljubeščice, Brod Moravice, Tršća i Kočevja iz Slovenije.
   15. Kada imamo iza sebe pomoć Zagrebačke županije, Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice Svete Nedelje, TZ Zagrebačke županije,  Zajednicu Kulturno umjetničkih udruga Sveta Nedelja i njihovih čelnika – Hrvoje Frankić, Dario Zurovec, Marija Hršak, Gabrijel Deak, Robert Maračić. Velika hvala predsjednici MO Orešje Andrijani Iviček na susretljivosti u rješavanju “lokalnih” pitanja.
   16.  Kada imamo restoran Kod Mrve i cijelu obitelj Juran, koji se brinu da nitko nije nervozan, jer se ima kaj pojesti i popiti, a uz to organizira i Ugostiteljsko-fotografsku olimpijadu s neobičnom disciplinom koja uključuje, tačke, metlu i prsten.
   17.  Kada imamo za prijatelje ljude koji rade u firmama kao što su Epson, Svenkom i Dalibora Jakopeca, Bratulić, Anigota, Proaxsis, Camp Zagreb, Zinam, Foto škrinja, PrintShopVector Design.
   18.  Kada imamo iza sebe glasove Radija Svete Nedelje i Radija Samobor.
   19.  Kada imamo Športsko ribolovno društvo “Sloga” iz Orešja koji su nam nesebično na tri dana prepustili svoj prostor kako bi imali gdje održati FotOOko.
   20.  Kada imamo vatrogasce DVD Sveta Nedelja, kršne domaće momke, spremne vodom zaliti gdje god treba.
   21.  Kada imamo mlade modelare iz Društva pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora pod vodstvom neumornog Miljenka Majstrovića.
   22.  Kada imamo prijatelje u Odredu izviđača MP iz Podsuseda, a posebno zahvaljujemo Zdenku Horjanu – Hokiju za labirint na FotOOkecu.
   23.  Kada imamo Deana koji se raspameti u osmišljavanju makroradionice za FotOOkiće,slatkorječivu Željku, našu unikatnu Inku, velikodušnu i toplu Katu koja je zaslužna za grafičko oblikovanje skoro svih naših vizuala, Marija i Sanju, bračni par koji svašta zna i svugdje stigne, Zlatkicu i Roberta, Juru i Josipa, Škorpiona i Kristinu, našeg dragog Simpu koji sve snima i vidi, Juricu i Roka, Jasminku i Ranku koja je skroz nova ali radi kao da se znamo već godinama, Zdravka koji svojom staloženošću i znanjem sve dovede u red, Brku
    i Miru, Nenada Buza koji je oličenje poslovice – tiha voda brege dere , Nery i MarkaErnu i Ivana, Krešu – našeg kršnog hercegovca, Dunju, Marka P., Roberta Jara koji rijetko
    dolazi ali kad dođe…, Helenu – našu novu nadu, Sandru koja i trudna uskače u zadnji čas, Davorku sa svojim neponovljim osmijehom, samozatajnog i svugdje prisutnog Željka P.,
    Martinu i Josipa kao i njihovog preslatkog sina i našeg neponovljivog Tobixa koji će za dobru fotografiju upasti u jezero, a onda otići mokar za Rijeku i ne javiti se nikom, kako
    nas ne bi zamarao. I još jednom da ponovimo – imamo Romana Avdagića, našeg neumornog predsjednika koji zna sve o svemu i ne gubi glavu ni u najtežim situacijama.

  Sve je stvar ravnoteže, davanja i još davanja – dobre volje, nesebičnog truda, rada i znanja. Onda, i samo onda – svi zajedno možemo puno, i još malo više. Kao što piše i na ovogodišnjem plakatu FotOOka – Hvala svima koji čine svako FotOOko tako posebnim.

  Puno se stvari ne može platiti, a zadovoljstvo i energija koje svatko od vas donese i odnese sa sobom, nemaju cijenu.

 1. Vaš fotoklub KLIK

Fotooko by Mario Kociper

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar