Ovaj vikend su članovi kluba Klik prisustvovali u fotografskom druženju na lokaciji Jelačićevih dvora u Zaprešiću gdje su imali priliku fotografirati članove dva kuburaška društva „ban Josip Jelačić“ i „Tri Kralja“. Članovi društava bili su obučeni u tradicionalne odore s grbovima svojih društava.

Osim fotografiranja, od članova društava moglo se saznati puno informacija o povijesti kubura, načinu izrade te pucanju.

Kubura (kremenjača) je starinsko vatreno oružje koje se puni barutom i ispaljuje jednom iz ruke kao pištoljem – kratka puška. U našim krajevima kubure se prvi put spominju kao osobno oružje vojnika iz 15 st. koji su se borili protiv Turskih snaga.

Mogu biti izrađene s glatkim ili ižlijebljeni cijevima od inox-a s minimalno 2 cm debelim stijenkama. Kubure koje se izrađuju zbog jakog pucnja najčešće imaju glatke cijevi. Da bi došlo do što zvučnijeg pucnja, cijev u koju je stavljen barut koji se zaštopa se što tanjim i rastvornim papirom. Do opaljenija dolazi udarom igle u kapslu, što ima za posljedicu stvaranje iskre koja zatim pali barut.

Zahvaljujemo se svim članovima Fotokluba Klik koji su prisustvovali kao i kuburaškim društvima ban Josip Jelačić i Tri Kralja na sudjelovanju.