BRANKO NAĐ - PEJZAŽNA ASTROFOTOGRAFIJA

U utorak 24. siječnja u prostorijama Fotokluba Klik u Svetoj Nedelji predavanje je održao Branko Nađ, poznati hrvatski fotograf pejzažne astrofotografije. Bilo je to još jedno zanimljivo predavanje i fotografsko druženje koje organizira naš klub – za fotografe kao tema poslastica iz više razloga. Prije svega, pejzažne astrofotografije uvijek fasciniraju na prvi pogled pa se mnogi fotografi prije ili kasnije požele okušati u tome.

Naravno, ima tu mnogo znanja koje je potrebno da bi se došlo do zaista lijepih fotografija, a Branko nam je u nešto više od sata izlaganja otkrivao upravo svoje tajne vrhunskih fotografija neba iznad Hrvatske. Saznali smo tako tijekom predavanja da ima zavidno poznavanje astronomije, zatim koju opremu koristi i kako obrađuje fotografije. Uz sve to, ova fotografska disciplina otkriva još jednu važnu temu. Naime, za pejzažne astrofotografe smrtni je neprijatelj svjetlosno zagađenje koje je zapravo i širi ekološki problem, a mnogi o njemu ne razmišljaju. Branko je pričao o mnogim situacijama u kojima se susretao s prejakom i nefunkcionalnom rasvjetom koje predstavlja pravo bacanje novca, a k tome stvara nepotrebno svjetlosno zagađenje. Sve to najbolje se vidi upravo na pejzažnim astrofotografijama koje koriste duge ekspozicije i snažno skupljaju svjetlo u okolici.

Većina fotografija koje nam je pokazivao napravljena je u raznim hrvatskim regijama i vidljivo je da Branko u Hrvatskoj nalazi toliko inspirativnih motiva da i ne fotografira puno izvan granica naše domovine. Na taj način predivno promovira hrvatske prirodne ljepote. Na kraju treba reći i da je za ovu fotografsku disciplinu nesumnjivo potrebna određena hrabrost i doza avanturizma jer smo iz Brankovih pričanja shvatili da se njegov rad može ukratko opisati kao usamljeno fotografiranje na (doslovno) najmračnijim mjestima naše domovine. Dakle, dok drugi fotografi traže svjetlo, astrofotografi traže mrak.

 

FOTO KLUB KLIK

E-mail: info@foto-klik.hr

Tel.: +385 91 404 9777

Adresa: Augusta Šenoe bb, Mala Gorica

FOTO KLUB KLIK

E-mail: info@foto-klik.hr

Tel.: +385 91 404 9777

Adresa: Augusta Šenoe bb, Mala Gorica