U ovosezonskom nizu zanimljivih radionica i predavanja, sinoć je fotoklub Klik ugostio Max Juhasza. Sad već možemo reći našeg dragog prijatelja! Predstavio je sve tri knjige iz ciklusa „Urbani trenuci“ na kojem je radio pune 22 godine, od 1991. do 2013., u razdoblju od prvih uzbuna u gradu Zagrebu pa sve do ulaska u Europsku uniju.

Još kad smo ga zamolili da odabere fotogafije za našu izložbu “Ritam ulice” pao je dogovor da ćemo se družiti uz predavanje čim i treća knjiga iz ciklusa “Urbani trenuci” ugleda svjetlo dana. Uz 85 fotografija prikazanih na platnu, u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi Max nas je proveo kroz sve tri svoje knjige iz trilogije. Tako smo imali priliku uz anegdote i razne zanimljive prepričane trenutke doživjeti iz prve ruke ushićenje nastajanja pojedinih fotografija iz fotomonografija “Jarun”, “Noćnik” i “Urbani trenuci” na 35-mm filmu. Na platnu su se izmjenjivale crno-bijele fotografije i fotografije u boji, a tko je pažljivo slušao mogao je “pokupiti” par Maxovih savjeta. Kao npr. da je iskreni osmijeh i dobronamjernost najjače “oružje” uličnog fotografa. Da je potrebno vjerovati vlastitoj intuiciji i ponekad “usporiti vrijeme” i pustiti da se dogodi čudo. Da je važno biti diskretan, uporan, predan… I ono najvažnije – fotoaparat uvijek nositi sa sobom. Odao nam je Max i magičnu tajnu broja 3 na njegovim fotografijama i važnost toga da dinamiku pokreta ljudi na fotografijama pokušamo dočarati tako da ih zamrznemo u “V” raskoraku. Pričao nam je o tome kako mu je fotografija pomogla u teškim životnim trenucima i kako je došlo do toga da svoje osobne skice i viđenje svijeta oko sebe, prizora s ulice, maglovita jutra i vruća pasja popodneva pretvori u stvarnost i naknadno ih analizira i iščitava u nekom novom, bezvremenskom značenju.

Dva sata su jednostavno proletjela. Max Juhasz je na najljepši mogući način zaključio prvi dio ovogodišnje sezone u fotoklubu. Nama ostaje odličan, poticajan osjećaj i uspomena u obliku knjiga. Stekli smo novog prijatelja i dragog gosta kojem želimo još puno avantura i prigoda za druženje!

Predstavljanju ove izuzetno intrigantne trilogije prisustvovali su i gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec te potpredsjednik Gradskog vijeća našeg grada Gabrijel Deak.