Još jedna radionica digitalne fotografije je iza nas! Desetak polaznika je u intenzivna tri dana, uz neizostavan teoretski dio, imalo priliku kroz praktičan rad utvrditi novostečena znanja i vještine. Osim o teoriji i povijesti fotografije, učili su o osnovnim fotografskim pojmovima, dijelovima i načinu funkcioniranja fotoaparata, kroz koje je polaznike proveo Roman Avdagić. Poseban naglasak radionice je stavljen na kadriranje i fotografsku kompoziciju, koja se sva tri dana provlačila kroz predavanja.

Drugog dana radionice, nakon što je Siniša Frangen proveo polaznike kroz neizostavne tehničke podatke i brojne primjere, polaznici su imali prilike isprobati rad sa studijskom rasvjetom i bljeskalicama, te snimati portrete pod palicom voditelja radionice Josipa Smoljića. Po završetku fotografiranja fotografije su analizirane te su polaznici dobili savjete i upute za što uspješnije fotografiranje portreta. U opuštenoj i kreativnoj atmosferi neki polaznici su iskušali obje uloge (s obje strane fotoaparata) i uspješno se iskazali kao odlični modeli.

Treći dan radionice je bio rezerviran za fotografiranje pejzaža. Voditelj Mario Kociper proveo je polaznike kroz osnove fotografiranja pejzaža, a zatim su, uz članove Fotokluba Klik kao svojih mentora, krenuli van na fotografiranje. U Samoboru su imali priliku iskušati fotografiranje gradskih veduta, vodenih prizora, uličnih prizora, portreta, pokreta, detalja i svega što im je fotografski privuklo pažnju. Cijelo vrijeme su uz sebe imali voditelje radionica i članove fotokluba koji su im pomagali rješavati nedoumice oko tehničkih postavki fotoaparata, kadriranja i sl. U Sv. Nedelji su imali priliku okušati se u snimanju noćnih prizora, tragova svjetla, light paintingu i snimanju dugih ekspozicija. Po završetku fotografiranja, fotografije smo prikazivali na platnu u TIC-u u Svetoj Nedelji te ih analizirali i razgovarali o mogućnosti poboljšanja istih.

Radionica je uspješno okončana obećanjem da ćemo se prvom prilikom vidjeti na nekoj novoj radionici, jer s obzirom na zainteresiranost i kvalitetu polaznika, istu bismo slobodno već sutra mogli održati!

Autor: Mario Kociper
Photo: Fotoklub Klik