Fotoklub Klik ugostio je u utorak 09.04.2019. glazbenike Lelu i Joea Kaplowitz! Pričali smo o Jazzu, naučili štošta o toj glazbenoj formi a Lela i Joe su čak i zasvirali i zapjevali!

Par riječi o našim gostima:

Lela Kaplowitz je rođena u Hrvatskoj a već od 16. godine se profesionalno bavi pjevanjem! Studirala je vokalnu improvizaciju na Jazz konzervatoriju u Grazu kod Sheile Jordan, a zatim u New Yorku s renomiranim Jazz glazbenicima. Također je pohađala Berklee Summer Music Workshop u Perugi (Italija) te studirana u New School u New Yorku. Izvodila je glazbu i snimala s cijenjenim glazbenicima poput Arturo Farrill and the Chico’ O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, The Duke Ellington Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Dick Griffin, Craig Handy, Gary Fritz, Mark Rapp, Bob Alberti, Ben Tucker, 2 Cellos i mnogi drugi!

Tijekom 5 godina provedenih u Americi nastupala je u svim važnim klubovima i na svim važnim festivalima  gdje se izvodi jazz glazba. Po povratku u Europu također je obišla sve važne klubove i festivale! 2009. god osvojila je nagradu “Lady Summertime” na jednom od najvećih ženskih vokalnih  jazz natjecanja u Kaajani u Finskoj! Snimila je nekoliko vlastitih nosača zvuka te surađivala s glazbenicima kao gost vokal! Jedno od najdražih takvih gostovanja joj je suradnja sa Two Cellos na videu “Now we are free”!

Lela aktivno snima, izvodi glazbu i podučava u Europi i Americi!

Joe Kaplowitz je pijanist, orguljaš, skladatelj i aranžer (rođen u Plymouthu, SAD, 1973.) glazbom se profesionalno počeo baviti s petnaest godina u Washingtonu. Surađivao je s poznatim američkim blues i jazz glazbenicima!

Od 2002. do 2004. živio je u New Yorku gdje je vodio Joe Kap Organ Trio. Godine 2006. doselio se u Hrvatsku gdje nastupa s poznatim hrvatskim glazbenicima te je aktivni studijski glazbenik. Stalni je član Davor Križić Experimenta i trija gitarista Brune Mičetića te kvinteta klasične glazbe Simply Brass u kojem svira tubu. S tim je sastavom 2012. nastupio na Juilliardu u New Yorku, a 2013. na Sveučilištu u Quebecu u Kanadi. Od 2014. godine redovni je član Jazz orkestra HRT-a za koji piše mnogobrojne aranžmane i skladbe. Redovito surađuje sa svojom suprugom Lelom Kaplowitz s kojom vodi LeKap Quartet. S tim je sastavom snimio albume Love Me Or Leave Me i Kvarnerska rapsodija. U suradnji s Jazz orkestrom HRT-a snimili su CD With Every Breath, a s raznim glazbenicima CD Little Boy With a Big Heart – Music of Boško Petrović. Joe Kaplowitz je dobitnik prestižne hrvatske nagrade Status za doprinos u glazbi. (MIC / Minstrel 2015.)

Razgovarali smo  o fotografiji i Lela nam je ispričala zgodnu priču o tome koliko zapravo jednom glazbeniku znače dobre fotogafije i kako mogu biti prekretnica u nečijoj karijeri! Predstavili su nam svoju udrugu i ispričali nam kako kroz projekt “Jazz na kotačima” podučavaju o Jazu i populariziraju ga širom Hrvatske.

Potom su članovi fotokluba fotografirali glazbenike na način da je svatko mogao napraviti portrete glazbenika sa studijskom rasvjetom koju nam je za tu priliku ustupila Prizma d.o.o. Zahvaljujemo Danijelu Moćanu na nesebičnoj pomoći oko postavljanja, ugađanja rasvjete i pomaganja oko svih tehničkih sitnica u vezi fotografiranja.

Kako su Lela i Joe donijeli sa sobom tri njihova glazbena CD-a,  dogovorili smo da će biti raspisan nagradni natječaj te će CD-ove osvojiti tri najuspješnija portreta po njihovom izboru!

Na opće zadovoljstvo i s osmjehom na licu u ugodnom druženju vrijeme je naprosto proletjelo a još jedno zanimljivo gostovanje u fotoklubu Klik ostaje nam za uspomenu!