Motovun je, osim za film,  postao meka  za fotografske klubove  kao i sve zaljubljenika u fotografiju u proljetnom razdoblju.

Motovun Photo Hill ili Brdo dobrih fotografija je dvodnevna manifestacija s različitim sadržajima: od predavanja i radionica, preko prezentacije opreme i kviza do izložbi fotografija i predstavljanja rada klubova i to sve za vrijeme vikenda 6. i 7. 4. 2019.

Udruga fotografa FotOvun  drugu je godinu  organizator  ovakve manifestacije i  okupljanja, a svoje su ideje vodilje prikupljali i na našem Fotooku u nekoliko navrata.

Prošlogodišnji dobri dojmovi članova kluba ove su godine privukle gotovo polovicu članova na prijavu. Od toga su bile brojnije članice kluba!

Otvorena je grupa za lakšu komunikaciju i uslijedio je raspored po automobilima i sobama.

U ranim jutarnjim satima,  još u okviru noći, kreće karavana Klikovaca put istarskog fotografskog putovanja. Na prvom odmorištu provjerava  se lista  potrepština za uspješno sudjelovanje na manifestaciji. Provjerava se tko ima klupsku majicu zbog zajedničke prezentacije, a tko je krenuo na put bez prijave.  Nedostatak fotoaparata klupskih „blizanki“ popunjava klub i dobronamjerni predsjednik (hvala!).  Šale na tu temu su nezaobilazne, a tek je  početak…

Dolaskom na vrijeme  na motovunski trg preuzimaju se akreditacije i majice.

Na menifestaciji su postavljene 3 izložbe, a jedna od njih je naša „Kolekcija od 4“ u prostoru Hotela Kaštel.

Uslijedilo je otvorenje u kinu s prezentacijom dvodnevog programa te zajedničkim fotografiranjem na otvorenom. Zbog dolaska većeg broja klubova predložena je prezentacija rada klubova. Predstavili su se klubovi iz Maribora, Slavonskog broda, Lošinja…, a kao šećer na kraju Klik iz Svete Nedjelje.  Kate je  nekoliko dana i 15- tak sati slagala fotografije kako bi predstavila aktivnosti i atmosferu rada Klika te tako predsjedniku olakšala „festivalski nastup“. Bilo je izvrsno.

Organizatori  traže  prijavu  više naših grupa za kviz koji je nakon poslijepodnevnog predavanja  Roberta Pavića čiji rad poznajemo.

Predvečerje donosi zahlađenje te odijevamo sve što imamo u koferima.

Na kvizu se okupilo preko 10 ekipa sa 5 članova (ili manje). Voditelji kviza postavljaju pitanja iz raznih područja povezanima s fotografijom … Nakon dva kola pitanja naše su dvije ekipe imale jednaki broj bodova! U pripetavanju za treće mjesto prevagnula je godina čuvene fotografije  „Radnici u New Yorku na pauzi za ručak“.

Dobivamo plastičnu plaketu i „literaturu“ sponzora koju ćemo „pročitati“  povodom nekog važnog događaja. Usvajamo te pojmove iz prigodnog vica kojim se zagrijavala prohladna pizzerija u večernjim satima.

Jutro donosi (ne)očekivanu ljepotu magle koja se  dugo zadržala u kotlini ispod Motovuna te je fotografiranje i uživanje u prizoru bio vrijedan fakultativni program.  Za to je bilo potrebno imati (ili posuditi) „dodatnu opremu“.

Nastavljamo „hvatanje“ motovunskih veduta i razgleda izložbi prije predavanja Igora Dugandžića Cige koji je također bio nedavno gost našeg kluba.

Najavljena kiša počela je „na vrijeme“ i nakon ručka otjerala većinu sudionika.

Bježeći od kiše karavana Klikovaca uputila se prvo prema Kotli, mjestašcu  koje plijeni svojom autentičnom ljepotom i ugođajem kamenih kuća . Pratimo kretanja članova i njihove fotografske avanture po neobičnom koritu rijeke Mirne preko ograde jedine konobe…

Nastavljamo prema Humu u pratnji kišnih kapi koji su se povukle pred zrakama sunca.

Snimamo se dronom. Hum doista osvaja svakog tko mu priđe.  Stanići su nas iznenadili popodnevnom užinom i degustiramo domaće delicije zahvalni za takav trenutak s pogledom da najmanji grad na svijetu.

Na odlasku zastajemo u Aveniji glagoljaša i fotografiramo zajedničku fotografiju ponavljajući gradivo rada s modelom usvojenom na Ciginim predavanjima.

Razmještamo se po automobilima za povratak u Zaprešić, Svetu Nedjelju, Samobor, Slani dol i tonemo u mir (i san tko je mogao) nakon dinamičnog vikenda.

 

                                                                                                            Nena Miklenić

Fotografije pokrao s Facebooka Roman, i to od Nebojše Anića, Miroslava Šoštarića, Borisa Krizmanića , Danijele Štefanec , Ane Kerep i Romana Avdagića ….