U Turističko informativnom centru Svete Nedjelje otvorena je 23.6. 2021.  izložba fotografija Fotokluba KLIK kojom klub obilježava 10 godina rada. 

Izložba je koncipirana kroz dvije fotografske „priče“: jedna se odnosi na 36 odabranih fotografija u dvije kategorije (crno bijela i u boji), a druga se odnosi na preko 130 fotografija vezanih za  rad samog kluba i  aktivnosti članova. 

U uvodu otvorenja izložbe okupljenim članovima, prijateljima i posjetiteljima obratio se predsjednik kluba Roman Avdagić koji je okupljene nešto kasnije upoznao i s (kratkom?) povijesti govoreći o aktivnostima, putovanjima, radionicama, izložbama i druženjima pokazujući na spomeničko dokumentarističke fotografije.  Posjetiteljima se obratila i direktorica TIC-a Renata Vlahović, uslijedilo je opis koncepta izložbe i dotakli se ključni fotografski pojmovi u uvodu Nevenke Miklenić, a zatim se fotograf  Igor Dugandžić  osvrnuo na pristigle fotografije, odabir za izložbu  i nagrade. Izložbu je službeno otvorio predsjednik Kulturne zajednica grada Svete Nedjelje Robert Maračić.

„Izbornik“   NAJ fotografija  Igor Dugandžić Cigo  selektirao je 16 autora od kojih su neki i nagrađeni. Glavnu nagradu  (Grand Prix) za crno bijelu fotografiju dobija Martina Bošković dok  za fotografiju u boji Grand Prix ide u ruke Zoranu Kolariću. Radilo se o kovertama s bonovima za foto opremu poznatog prodajnog centra. Uslijedile su nagrade za 1.2. i 3. mjesto u obje kategorije i  pripadaju  Zoranu Kolariću, Marku Meštriću i Danijeli Štefanac. Čestitke!

        Ako se godišnja izložba može nazvati festivalom tada je izložba posvećena desetogodišnjici prava svečanost i slavlje. Kao svaka svetkovina ima odlike izvrsnosti i posebnosti budući da fotografi pokazuju svoje fotografsko umijeće i dorečenost. Nedostaju, dakle, nespretnosti u neoštrim i slučajnim detaljima koji se provuku na tematskim i godišnjim izložbama. Autori  pokazuju svoja viđenja kroz omiljene fotografske motive: uličnu fotografiju, krajolike, arhitekturu, vedute, ljudsku figuru (rad s modelom) i portret.  Izostala je makro i apstraktna fotografija (s kraćeg popisa motiva). 

       U opisu izloženih fotografija na raznim izložbama dotakli smo se promišljanja trenutaka svakodnevice, ljepote, pitanja o umjetnosti, perspektive, emocija i ritma.

Ovog puta pogled na fotografije zadržava se na istaknutom odnosu svjetla i sjene u crno bijeloj fotografiji te elementima kompozicije na fotografijama  u boji. No, naglasak se ipak stavlja na estetski doživljaj koji je, kako kaže Davor Žerjav u knjizi „Kod fotografske slike“,  prvi psihički proces.  Naime, ako nam se pojavi estetski doživljaj, a ugodan je – slika će se urezati u pamćenje promatrača. „Promatrač emotivno reagira prije nego što se krenu drugi procesi“ (analiziranje, mišljenje, kritički osvrt…) koje ćemo sada izbjeći jer svim posjetiteljima želimo uživanje u doživljaju i i osjećaju ugode ove svećanosti

NM